Posts

Showing posts from September, 2017

1 April 2017- Misi Mengejar Aurora

Image
Kami tiba di Fosshotel boleh di kata kan masih awal lagi. Kalau di lihatkan pada 'hotel' ini ianya lebih pada macam kontena. Tempat nya pula agak terpencil. Hotel yang kecil dibina khusus untuk mereka yang mengembara untuk tujuan mencari aurora borealis rasa nya. Tiada laluan cantik, dari bas ke hotel, kecuali tanah berbatu. So kena angkat beg dengan berhati-hati, takut tayar tercabut. Walau bagaimana pun bilik dia ok la. Aku pun tak expect hotel mahal2. Anyway, most of the time kami tak duduk dalam bilik pun, kecuali nak tidur. Cuma satu jer yang tak berapa puas hati...WiFi dia memang kaput...slow giler tahap gaban...๐Ÿ˜–Agak nya ramai sangat yang serang nak upload gambar. Upload hari ni...esok baru publish kat FB. Punya la slow...๐Ÿ˜„. Memang dia suruh keluar bersosial dan jangan duduk dalam bilik saja. Satu lagi room di sini tak ada phone. Nasib baik walaupun internet lembab, wassapp masih ok lagi la. Jadi kami masih dapat berhubung dan update aktiviti antara sesama kami.
Kami m…

1 April 2017- Dilwale part II (Reynisfjara beach-->Fosshotel)

Image
Setelah habis my simple lunch, aku berjalan-jalan di sekitar kawasan bas berhenti. Pintu bas tak buka lagi pun. Di seberang jalan, di atas bukit sana merupakan residential area. Penduduk disini tak ramai, jadi kawasan perumahan tertumpu pada satu area saja. Kalau melihatkan pada struktur rumah mereka, memang tak ada bangunan tinggi. Ini berkemungkinan kerana struktur geografi Iceland dan kekerapan mengalami gempa bumi serta ledakan gunung berapi yang mungkin tidak sesuai untuk mereka membina bangunan tinggi.



Apabila semua sudah bersedia, kami menyambung perjalanan kami ke destinasi seterusnya. Ia nya merupakan black sandy beach (Reynisfjara beach)...kerana memang pasir nya hitam. Rasanya mungkin sebab kesan pada lahar gunung berapi la ...aku rasa. Satu yang Betty pesan sebelum kita turun bas...kata nya pantai ni bahaya. So jangan dok berani duduk tepi-tepi pantai. Arus nya tak menentu dan suddenly ombak besar boleh datang dari Lautan Atlantic ini. Katanya ...banyak kematian di laporkan…

1 April 2017- Dilwale part 1 (Seljalandsfoss -->Skogafoss waterfall--> Reynisfjara beach)

Image
Pagi ni hujan pulak. Menambahkan kesejukan di pagi hari. Alahai macam mana nak nampak aurora hari ni. Katanya hari ni ada oppotunity boleh tengok aurora. Breakfast di hotel ni best jugak. Banyak variasi dan makanan boleh tahan kat hotel ni. Satu yang aku teruja di sini, ada waffle maker. Siapa yang nak waffle, boleh buat sendiri. Spray dulu dekat bekas dia ...lepas tu masukkan satu senduk adunan yg dah disediakan, tutup & tunggu dlm 5 minit.... Hehehee .. Tak pernah-pernah buat waffle kat Malaysia...buat kat hotel di Iceland, seronok pulak ๐Ÿ‘. Lepas aku buat, siap ajar orang lain pulak buat๐Ÿ˜ฌ.
Selepas breakfast kami check out dari Stracta hotel...pasti kan beg masing-masing dah di bawa keluar dan selalunya aku akan tengok beg aku masuk dalam perut bas tu, baru puas hati yang beg aku tak tertinggal. Hujan kat luar ni boleh tahan jugak. So persediaan dengan pakaian tebal dan baju yang berlapis dan gloves perlu untuk mengurangkan kesan sejuk. Walaupun ikut-ikut sini dah masuk spring, a…